perjantai 18. joulukuuta 2009

Joulun alla

Ulkona sataa vettä, mutta jouluvalot kaduilla ja kynttilät täällä kotona luovat lämpöä. Jouluun ei enää olekaan kuin viikko. Tuntuu ehkä vähän orvolta, sillä suurin osa vaihto-oppilaista on jo pakannut matkalaukkunsa ja lähtenyt loman ajaksi kotimaahansa.

Mutta minä olen ja pysyn täällä. Moni ihmettelee miksi. Musta mahdollisuus viettää joulu ja uusivuosi ulkomailla on kuitenkin kokemisen arvoinen. Kaikki keskitalven juhlat voin tämän jälkeen viettää visusti kotona, jos niin tahdon. Nyt kuitenkin haluan nähdä, mitä on joulu ilman pakkasta ja lunta. Miltä se maistuu ilman piparipullia ja riisipuuroa? Miltä se tuoksuu ilman kuusen neulasia? Ja miltä tuntuu, kun sitä ei vietäkään oman perheen parissa?

Joulusta tulee varmasti ihan erilainen kuin kaikista aiemmista. Veikkaan ikävän iskevän kovemmin hiljaisina pyhäpäivinä. Sara tulee tänne Santiagosta. Me ajateltiin rakentaa tänne kylmänkylmään asuntoon pieni yhteinen joulu. Yritetään parhaamme mukaan keksiä korvikkeita suomalaisille jouluruuille ja kokeillaan kaikkia espanjalaisia joulujuttuja. Rosollia ainakin pystyy tekemään. Ja Espanjan herkuista on kokeiltava roscos de vinoja ja turron de almendrosia.

Bib-Ramblan aukiolla on joulutori, jossa myydän muun muassa pikkutarpeita seimiasetelman ( =belen) rakentamiseksi. Täällä se on joulukuusta tärkeämpi kodin komistus. Torin keskelle on pystytetty suuri teltta, jonka sisälle on koottu juuri sellainen seimiasetelma. Ihmiset ihan jonottavat päästäkseen sisään katsomaan sitä. Lahjoja annetaan yleensä loppiasena, mikä täällä kulkee nimellä Día de Reyes Magos. Huomenna lähdenkin varmaan kaupungille vähän aistimaan jouluhumua.

Ihanaa, kun nyt alkoi kolmiviikkoinen loma. Luentoja on periaatteessa aina 22. päivään asti, mutta kaikki opettajatkaan eivät vaivaannu pitämään luentoja tietäessään opiskelijoiden suuntaavan jo kotikyliinsä. Eilen loppui espanjan kielikurssi. En tiedä, nousiko mun kielitaito tasoa ylemmäksi sen ansiosta, mutta ainakin muistan nyt paremmin aikamuodot ja epäsäännölliset verbit vaikkei ne vielä useinkaan puheessa tule luonnostaan. Onpahan sentään kuusi opintopistettä ja espanjan diplomi taskussa. Opettaja tarjosi meille kahvit läheisessä kavilassa, mikä oli mukava päätös kurssille.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti